1月のデザインは“大根かぶら”。春の七草にも数えられるこの2つの野菜を使って、1月7日に食べる日本の行事食“七草粥”をイメージした和菓子を作りました。
七草(セリ、ナズナ、ゴギョウ、ハコベラ、ホトケノザ、スズナ、スズシロ)をもち米から出来た道明寺粉に混ぜて蒸し、中に金柑のシロップ煮を包んだ白あんを入れました。
上には二十日大根の薄切りをのせ、沖縄の塩“ぬちまーす”をふって、食感と味にアクセントをつけています。
January's textile design is "Daikon, Kabura".
These two vegetables are parts of 7 herbs of spring, and we made this wagashi including them, in the image of rice porridge with seven herbs we eat on 7th January. The seven herbs (Japanese parsley, shepherd's purse, cottonweed, chickweed, nipplewort, a turnip, and a Japanese radish) mixed with doumyozi-ko which made from Japanese sticky rice, and kumquat compote covered with white sweetened bean paste is put into it.
Sliced radish and sprinkled nuchima-su, salt from Okinawa, on the top add accents to it in texture and taste.