"Sometsuke" |
如月のテキスタイルデザインは「染付け」。
陶磁器に描かれた濃淡のある青い模様をモチーフにしています。ポストカードの模様が、お菓子の白い器に映りこんで染付けされるイメージでつくりました。
---------------
The textile design for February is "Blue and White Ceramic"
The motif is light and dark blue shade pattern drawn on the ceramics;
We created the pattern shown on this postcard to best complement the white ceramic upon which our sweets are served.
白い器は、つくねいもと白餡と求肥を混ぜた練り切りで出来ています。器に模様を映りこませる為に、表面に寒天をかけてあります。中に入っている梅餡には、梅のピューレと蜜漬けにした果肉を刻んだものが混ぜ込まれていて、隠し味に梅酒が使われています。
---------------
White ceramic part is made of gyuhi,(sweet bean paste) mix of tsukune yam, and white beans.
We use agar so the pattern will be reflected on ceramic part.
The Plum flavored anko (sweet black bean paste) include pureed plum and chopped plum flesh soaked in honey.We also use small amount of umeshu (plum sake) to give it a subtle flavor.
Ikenobo*
Ikenobo is the original school that produced ikebana (traditional Japanese Buddhist floral design) as a unique artform in Japan
over five centuries ago and continue to spread awareness and knowledge of the ikebana tradition worldwide.